A jogász válaszol

Bevonták a jogsimat. De mi is az az UTÁNKÉPZÉS?

Bevonták a jogsimat ittas vezetésért, ami jogos. Lefolytatták nélkülem a tárgyalást, még ez is oké. De nem vették figyelembe, hogy munkába járáshoz szükségem van a jogsira, megoldottam.

Mi is az az utánképzés, amit az 1988.évi I. törvény 18.§-ának (4) bekezdésének a.) pontja ír elő? ... Azt, hogy a jogosítványára szüksége van a munkába járáshoz a szabálysértési hatóság nem feltétlenül veszi figyelembe, csak nagyon különleges körülmények esetén, ez különösen így van akkor, ha azt ittas vezetés miatt vették el. Az utánképzésre az Ön által említett jogszabály alapján azért kerül sor, mert a törvény előírja, hogy utánképzésen kell részt vennie annak, akinek a jogosítványát legalább 6 hónapra bevonták. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Önnek az utánképzésre kötelező határozattal fel kell keresnie a lakhelye szerinti – vagy bármely - Közlekedési Hatóságot, s ezt ma már az AGGOD BT segítségével is megteheti, ahol először egy feltáró foglalkozáson vesz részt, majd kijelölik Önnek a megfelelő programot, amit díjfizetést követően el kell végeznie ahhoz, hogy a jogosítványát visszakaphassa. S hogy miként működik ez a gyakorlatban? A következőkben ennek jogi megközelítéseiről lesz szó.


 

UTÁNKÉPZÉS - Jogszabályi alapok

A közúti járművezetők utánképzéséről a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény rendelkezik, részletes szabályait a közúti járművezetők utánképzéséről szóló 139/1991. (X. 29.) Korm. rendelet állapítja meg. A 2000. évi CXXVIII. Törvény pedig a közúti közlekedési elõéleti pontrendszerrõl szól. Bővebben erről a következő fejezetben olvashatnak.

A vezetői engedély visszavonásával, illetve visszaadásával, az egyes utánképzési programokat követő vizsgával, valamint az utánképzésben és a vizsgán használt járművekkel szemben támasztott követelményekkel,  a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról, a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról, a közúti járművezetők pályaalkalmassági vizsgálatáról, a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól, a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről, a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról,  a közúti közlekedés szabályairól, stb.még számos rendelet intézkedik, melyek részletes ismertetsésétől itt most eltekintünk.

A következő menüpontban három alap jogszabályt, 2009. 09. 01-i hatályos állapotában, teljes egészében jelenítjük meg, hogy könnyebben eligazodhasson közöttük. Itt és most ABC rendbe szedett ügyfélkérdésekre válaszol a Totalcar Autójogásza. Kérjük, olvassa figyelmesen az információkat, ha gondolja, közben jegyzeteljen, s ha bármi nem érthető, vagy velünk közösen szeretne elindulni ezen az úton akkor, hívjon, írjon vagy keressen bennünket személyesen a fenti/korábban leírt elérhetőségeken. Kérjük, ha bármilyen kérdése van, azt is juttassa el hozzánk, s mi igyekszünk arra a legrövidebb időn belül válaszolni. Az érdekesebb kérdéseket és válaszokat közreadjuk. Jó olvasgatást kívánunk.

„A KRESZ a biztonságos közlekedést szolgálja - legtöbbször. Néha viszont azzal teremtünk balesetveszélyt, ha pontosan követjük az előírásokat.”


 

Adatszolgáltatás Köteles vagyok családtag ellen nyilatkozni?

Ma kaptam egy levelet adatszolgáltatásra történő felhívásról. Valaki gyorshajtott az én autómmal. Tudom, hogy édesapám vezetett, de köteles vagyok-e ellene nyilatkozni az adatlapon? A közigazgatási eljárásról később fogok értesítést kapni? Jelenleg azt sem tudom mekkora a sebességtúllépés? ...

Családtagja ellen nem köteles tanúvallomást tenni, tehát ennek megfelelően kell kitöltenie az adatlapot. A közigazgatási bírságot azonban ki fogják szabni, ezt Ön lesz köteles megfizetni, ha az eléri a sebességtúllépés bírságolásának szintjét. Mindennek 60 napon belül meg kell történnie.


 

2007. októberben elvették a jogosítványomat enyhe ittas vezetésért 12 hónapra. Kell-e újra vizsgáznom? ...

IGEN! Az utánképzés nem évül el! Tehát, ha 6 hónapnál hosszabb időre vonják be a jogosítványt, akkor utánképzésen kell részt vennie. A jogosítvány bevonást elrendelő határozattal kell megkeresnie az AGGOD Bt-t , majd az illetékes közlekedési hatóságot , ahol részt vesz egy feltáró foglalkozáson. Itt eldöntik, milyen jellegű képzésen, foglalkozáson kell részt vennie, és hogy kell-e vizsgát tennie.


 

Érdeklődnék, hogy hol tudnék utána nézni, a büntető pontoknak, és a hozzá tartozó büntetéseknek? Jelen esetben a forgalmi engedély lejártakor, ha megállít a rendőr mennyi pontot kapnék és a helyszínen mennyi lenne a bírság. Előre is köszönöm a segítségét. ...

Két jogszabály, a 2000. évi CXXVIII. Törvény és a 236/2000. (XII. 23.) Korm. rendelet szabályozza ezt. Ezeket a következő menüpontban olvashatja, vagy a www.magyarorszag.hu jogszabálykeresőjében megkeresheti. Egyébként - ha csak ez van - az érvénytelen forgalmi engedéllyel közlekedésért nem jár büntetőpont, de a rendőr a forgalmi engedélyt a helyszínen elveszi és azt csak szigorított műszaki vizsga után kaphatja vissza és szabálysértési bírságot is kap mellé.


 

A büntető pontok mennyi idő után évülnek el? Három személyes furgonban (Iveco Dayli) utazhat-e gyerekülésben 110 cm magas gyermek? ...

Első kérdésére a válasz: a büntetőpontokat három évig kell összeszámítani. Második kérdés: nem utazhat a gyermek még gyermekülésben sem a furgon első ülésén, csak ha már elérte a 150 cm-t.


 

Azt hallottam, hogy a B kategóriás gépjármű vezetésre vonatkozó 17 éves korhatárt kitolják 21 évre, de ezt senki sem erősítette vagy cáfolta meg? Szeretném tudni mi az igazság, mivel ez engem is érint? ...

Hát ezt már mi is szeretnénk tudni. Annyi biztos, hogy az egész Európai Unióban van erre törekvés, de hogy ez a magyar jogszabályokban mikor jelenik meg, még nem lehet tudni. Hosszú ideje ígéri a kormány, hogy a jogosítványszerzés és a KRESZ szabályait módosítani fogja, de ez nem feltétlenül jelent rögtön korhatár-emelést. Egyébként az EU-ban a korhatárt 18 évre emelték 2013. 01. 19-től.


 

Kérdezni szeretném, hogy létezik-e elévülés gyorshajtásnál? Olvastam több ilyen kérdést is, de nálam még csak az adatszolgáltatáshoz küldtek levelet 12. 30-án a gyorshajtás pedig 10. 04-én történt! A szabálysértési eljárást még nem kezdték el! Várom válaszát. ...

A szabálysértési eljárás elindult, ezért is kapott levelet. A szabálysértési eljárás elévülési ideje 6 hónap, ezt a hat hónapot bármilyen eljárási cselekmény megszakítja. Ha küldtek Önnek adatkérő lapot, ez is olyan eljárási cselekmény, ami az elévülést megszakítja, tehát december 30-án újra indult a hat hónap.


 

Az én helyzetem úgy néz ki, hogy elvették a jogosítványom ittas vezetésért éspedig 4dl sör fogyasztásból kifolyólag. Azt szeretném kérdezni, hogy ezért mennyi pénzbüntetést és mennyi vezetéstől eltiltást kaphatok? Még nem voltam soha büntetve efféle ittas vezetésért bár jogosítványom 2 és fél éves. Tanuló vagyok, önálló keresettel nem rendelkezem. Ilyenkor mit tehetek, ha a büntetést csökkenteni szeretném? ...

Ön ittas vezetésért százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható és emellett a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat 1 hónaptól egy évig terjedő időtartamra. Ha az eltiltás a 6 hónapot meghaladja, utánképzésen kell részt vennie, s ma már ezt az AGGOD Bt-nél is elvégezheti, csak ezt követően kaphatja vissza a jogosítványt. A szabálysértési eljárásban a bírság mértékének meghatározásakor a szociális háttér nem számít, így az sem, hogy Önnek még nincs keresete. Amit figyelembe vesznek, a cselekmény súlya, jellege és az Ön előélete. Annyit tehet, hogy korrektül együttműködik a rendőrséggel, az adatfelvétel során pedig elmondja az anyagi körülményeit.


 

Szeptember 22-én, a 30-as táblánál, 75-tel lemértek. December 20-án jött a levél, 130 ezer a bírság. Szeretném kérdezni, hogy érdemes-e megfellebbezni, és hogy mit kellene a levélbe írni, hogy engedjenek az összegből? Ennyi pénzt nem tudok kifizetni, milyen lehetőségeim vannak? Kérem, segítsen. ...

Fellebbezni nem érdemes, ha magát a szabályszegést nem vitatja, gondolom a rendőrség fogja tudni megfelelően bizonyítani, hogy az Ön autója szegte meg a sebességkorlátokat. Ehelyett inkább részletfizetést célszerű kérnie, engedményt nem fog kapni, mivel a bírság összegek fixek, kormányrendelet határozza meg, melyik szabályszegést mennyivel kell bírságolni (másik menüpontban olvashat róla).  A részletfizetés iránti kérelemben a szociális, anyagi körülményeit kell ismertetnie, igazolnia.


 

Nemrég elkaptak a rendőrök, egy nem olyan durva piros lámpánál, szüleim kocsijával, beismertem. 22 éves egyetemista vagyok, jövedelem és egyéb tulajdonjog nélkül, több mint 4 éves jogsival, priusz nélkül. Kérdésem az, hogy ilyenkor mi lesz a bírságommal? A szabálysértés mellett biztosan megkapom a 100 ezres közigazgatási bírságot, vagy van mérlegelési lehetőségük és van-e értelme fellebbeznem a határozatuk ellen? Van már valamilyen kialakult joggyakorlásuk május elseje óta? ...

Méltányosság, mérlegelési lehetőség nincs, tehát annak sincs jelentősége, hogy mióta van jogosítványa, milyen jövedelme van, a fellebbezések ezért nincs értelme, főleg ha egyértelműen bizonyított a szabálysértés. Részletfizetést viszont kérhet, ha megkapja a bírság kiszabásáról szóló határozatot. Ehhez kérheti az AGGOD BT segítségét is.


 

2008. 07. 14-én kelt "határozat közigazgatási bírság kiszabásáról"-ban értesítettek, hogy 40.000 Ft-ra büntetnek meg gyorshajtás miatt. A határozatot 2008. 09. 05-én adták postára, 09. 09-én vettem át. A gyorshajtás 2008. 06. 10-én történt. Több levélben olvastam 60 napos jogvesztő határidőről. Meg kell-e fizetnem a bírságot. Hol találom meg a hivatkozást a 60 napra. Ha mégis kell fizetnem, kérhetek-e részletfizetést? ...

Valóban 60 nap a határozat meghozatalának határideje, de ez nem jogvesztő, ráadásul a bírságot 34 nappal a gyorshajtást követően kelt határozatban szabták ki. A bírságokkal kapcsolatban lehetőség van arra, hogy halasztott-, vagy részletfizetést kérjen, a kérelmet a megyei főkapitánysághoz kell benyújtani, a döntést az Országos Rendőr-főkapitányságon hozzák meg. Az eljárás illetékköteles, ötezer forint illetéket kell megfizetni, ami természetesen nem garancia a kedvező döntésre, azaz előfordulhat, hogy a kérelmet elutasítják.


 

A kérdésem az, hogy én egy autókölcsönzőben vagyok már 5 éve sofőr. 10 éve van jogosítványom, soha semmilyen balesetet nem okoztam. 2 hónapja, egy be nem látható útszakaszon céges autóval egy motorossal ütköztem. A sebességem kb. 5 km/h volt, így természetesen sérülés csak enyhe volt. A papírok most érkeztek meg hozzám, melyben 60 ezer Ft pénzbírságot szabtak ki, valamint 2 hónapra el akarják venni a jogosítványom. A bírságot egyértelműnek tartom, de a jogosítvány elvételét nem. A lány (akit elütöttem) másnap már ment dolgozni, mert felkerestem, és a munkahelyén találkoztam vele. A motor és a céges autó is sérült, a kár rendezve lett. Mit lehet tenni, hisz én ebből élek, ha nem lesz jogosítványom, munkám sem lesz? Várom válaszát. ...

A rendőrségi adatfelvétel során rögzítették, hogy Önnek ez a foglalkozása, feltételezem ezt figyelembe is vették a büntetés kiszabásakor. Ugyanakkor Önnek lehetősége van kérni az eltiltás mellőzését vagy mérséklését, ehhez kérelmet kell írnia, melyben fel kell sorolnia azokat a méltánylást érdemlő körülményeket, amik miatt az eltiltást túlzónak vagy méltánytalannak tartja (kis összegű kár, személyi sérülés hiánya, korábbi balesetmentes előélet, anyagi következmények, családja megélhetése stb.).


 

Wartburg típusú autóhoz, amiben nincsen biztonsági öv, hátul szállíthatok-e gyermeket? Azért kérdezem meg ismét, mert az ezzel kapcsolatos bejegyzés elég régi és nem tudom időszerű-e az akkori válasza. Válaszát előre is köszönöm. ...

Ha nincs hátul biztonsági öv gyárilag beszerelve, akkor a jelenlegi szabályok szerint szállíthat gyermeket, de csak 3 éves kor felett, ugyanis 3 éven alulit biztonsági öv nélküli autóban egyáltalán nem lehet szállítani.


 

A kérdésem az, hogy egy tehergépkocsival, lehet-e elől 11 éves, 150 centiméter magas gyereket szállítani? ...

A 150 cm-nél alacsonyabb gyermekekre vonatkoznak a korlátozások, ezért a 150 cm már pont elfogadható az első ülésen való utaztatáshoz, az életkor ebben ez esetben nem számít. Tehát lehet.


 

2008. júliusában lefényképeztek gyorshajtásért az M7-es autópályán. Céges Ford Transittal mentem, amit ugye B-s jogosítvánnyal vezethetek. A büntetést cégemnek küldték és akkor derült ki, hogy autópályán csak 80 km/ó sebességgel mehettem volna a 130 km helyett. A szabálynak utána néztem és azt írja, hogy 2500 kg összsúlyig autópályán 130, e felett 80 km/ó a megengedett sebesség. Kérdésem az lenne, ha tele az autóm 3300 kg az összsúly, így 80-nal kell mennem, de ha üres akkor csak 1880 kg, honnan tudja a rendőrség, ha nem állít meg, hogy tele, vagy üres az autóm, mert a súlyhatár szerint, akkor mehetek autópályán akár 130 km-es sebességgel is. Jogos volt-e a büntetésem? ...

Jogos a büntetés, mivel nem a ténylegesen szállított súlyt veszik figyelembe, hanem a forgalmiba bejegyzett legnagyobb összsúlyt, ha ez 2500 kg fölött van, autópályán 80 km/óra, lakott területen kívül egyéb úton 70 km/óra, lakott területen 50 km/óra sebességgel közlekedhet.


 

Lenne egy kérdésem a gyorshajtással kapcsolatban, mert mindenütt csak a büntetés összegét lehet olvasni: Ha bemérnek, hogy gyorsan hajtottam a jogosítványt is elvehetik vagy csak a bírságot kell kifizetni? Illetve, ha bevonják a jogosítványt, akkor azt mennyi időre tehetik. Ezt azért kérdezem, mert több ismerős is csak csekket kapott, pedig jelentősen túllépte a sebesség határt: pl.: 30 km/h helyett 52 km/h-val ment többel. ...

Elvehetik a jogosítványt is a szabálysértési eljárásban egy hónaptól egy évig terjedő időtartamra. A közlekedési törvény szerint ugyanis a közigazgatási bírság kiszabására irányuló eljárás a szabálysértési eljárás ugyanazon jogsértés miatt történő lefolytatását nem érinti. A szabálysértési eljárásban azzal a személlyel szemben pénzbírság nem szabható ki, akivel szemben a szabálysértési eljárás alapjául szolgáló előírás megsértése miatt közigazgatási bírság kiszabásának van helye. Tehát lefolytatják a szabálysértési eljárást is, de szabálysértési bírságot nem szabhatnak ki, ugyanakkor a járművezetéstől eltiltást alkalmazhatják.


 

Badacsonytördemicről Budapestre tartottam autóval hazafelé. Alsóörs, Alkotmány utcai parkolóban ültem a kocsimban, nyitott ajtóval. Előző napon elfogyasztott hal miatt rosszul éreztem magam. Többször hánytam és gyógymódként a kocsiban ülve kb. 0,5 dl körüli vodkát ittam, jobban lettem. Úgy gondoltam, jobb ha Alsóörsön alszom. Kb. 15 perc múlva a rendőrkocsi állt meg mellettem, megszondáztattak. Telefonon hívtak újabb rendőröket, újabb szondáztatás. Bevittek a balatonalmádi rendőrségre, ahol Seres szondát fújtam meg 20 percenként 4 szer, érték 1,08-1,18 között volt. Nem voltam forgalomban, nem vezettem járművet. Milyen megalapozott gyanú alapján vették el a jogosítványom? Feltételezték, hogy ittasan vezettem? 57 éves vagyok, 28 éve vezetek napi rendszerességgel, kb. 800.000 km-t tettem meg balesetmentesen. Vádolható vagyok-e ittas vezetéssel? Milyen bűnügyet követtem el? Tisztelt válaszát nagyon várom és előre is köszönöm. ...

Arra van bírói gyakorlat, hogy ha nem jár a motor és az elindulás, vezetés szándéka nélkül ül benn a vezető a gépjárműben, akkor nem valósul meg az ittas vezetés. Azonban ha járt a motor már feltételezhetik, hogy Ön ittasan közlekedett és csak időlegesen állt meg a parkolóban. Ha nem járt a motor, az egyéb körülményekből (meleg motor, vagy az alkohol bomlása, tanuk nyilatkozata) tudnak arra következtetni, hogy mikor fogyasztotta az alkoholt, és ez alapján tudnak eljárást indítani. Azt tudnia kell, hogy a bizonyítottság helyett elég a gyanú is, hogy a rendőr elvegye a jogosítványt (zéró torlerancia).


 

Nekem 2 határozatom van, egy rendőrségi és egy önkormányzati. Az önkormányzati ütheti-e a rendőrségit, mert a rendőrség nem küldött utánképzésre és a rendőrség volt az illetékes az ügyben. ...

Mindkét határozatnak eleget kell tennie. A szabálysértésben a rendőrség járt el, gondolom, legalább hat hónapra bevonták a jogosítványát, ezt csak akkor kaphatja vissza, ha utánképzésen is részt vett, jogszabály alapján ez kötelező, ha újra vezetni akar.


 

Közigazgatási bírságot szabtak ki rám, mert lakott területen a 30-as korlátozó táblánál 43-al haladtam. De a korlátozó tábla el van látva a VÍZÁTFOLYÁS - kiegészítő jelzéssel. Az eset megtörténtekor csontszáraz idő volt, nyoma sem volt víznek. Ismerőseim között is vita van arról, hogy mi a követendő szabály ekkor. Válaszát köszönöm. ...

A kiegészítő tábla a sebességkorlátozás okaként megjelöli a vízátfolyást, azonban akkor is csak harminccal közlekedhet, ha éppen száraz az út. Ha útépítés miatt tesznek ki sebességkorlátozó táblát útépítésre utaló kiegészítő táblával, az út már elkészült, sehol egy útépítő, de a tábla még ott van, a korlátozás szintén hatályos és elvileg be kell tartani.


 

Férjemet augusztusban lefényképezték gyorshajtásért. Azt szeretném megtudni, ha letelik a 6 hónap, akkor is be kell fizetni a bírságot, mert még nem kaptunk csekket.

A szabálysértési eljárásnak van 6 hónapos elévülési ideje, ha ez letelik úgy, hogy közben semmilyen eljárási cselekményt nem végez a rendőrség, akkor a szabálysértési eljárást megúszták. Ha a sebességtúllépés mértéke alapján bekerültek a közigazgatási bírsággal sújtandó kategóriába, ott ez nem számít. A határozatot 60 napon belül kell ugyanis meghozni, de jelenleg akkor sincs semmi, ha a hatóság ezt a határidőt túllépi.


 

Sajnos megcsúsztam a múlt héten az autómmal és felborultam. Csúszós volt az út, amit nem vettem észre. Az autó totál káros lett. A megengedettnél alacsonyabb sebességgel vezettem az autót! Az a kérdésem, hogy csak engem lehet felelőségre vonni a kárért vagy az út fenntartókat is, ha nem volt a megfelelő csúszásmentesítés? ...

Nem tartom valószínűnek, hogy az út kezelőjét emiatt felelősségre lehessen vonni. Nem egy hónapok óta díszelgő kátyúról van szó ugyanis, hanem egy hirtelen bekövetkező időjárási problémáról, amit az út kezelője nem tud azonnal mindenütt megoldani. Erre van többek között kitalálva az útviszonyoknak megfelelő vezetés kötelezettsége.


 

Az szeretném öntől kérdezni, hogy az autó vásárlásához milyen dokumentumok szükségesek legfőképp jogosítvány nélkül lehet-e autót vásárolni, mert én most kezdem a jogosítványt, viszont a kiszemelt autó már megvan és megvenném, nehogy elvigyék, és addig édesanyám használná?

Az autó vásárlásához a pénzen kívül csak a személyi igazolványa (lakcímkártya) szükséges, jogosítvány nem kell hozzá. Felhívom a figyelmét, hogy a járművet eredetvizsgára kell vinni, át kell íratni az okmányirodában és kötelező biztosítást kell rá kötni, akkor is, ha nem használja.


 

Gyorshajtás miatt kaptam egy 40 ezer Ft-os csekket, de nehezemre esne kifizetni. Ezért kérdezném, hogy van-e olyan lehetőség, hogy közmunkával kiváltsam ezt a büntetést? Ha lehetséges, akkor mi ennek a menete? Jár-e valami plusz költséggel a "kérelem"? ...

Közmunkára váltani nem lehet, de ha bead egy részletfizetési kérelmet 5000 Ft-os illetékbélyeggel felszerelve, talán engedélyezik, hogy ne egyszerre kelljen befizetnie ezt az összeget, hanem részletekben. A kérelmében ehhez részletesen le kell írnia a jövedelmi, szociális, családi viszonyait.


 

Egy olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy a napokban kaptam egy 40.000 Ft-os bírságot gyorshajtás miatt! Szeretnék a rendőr kapitánysághoz egy részletfizetési kérelmet benyújtani! Hogy kezdjek hozzá, és mit tartalmazzon a kérvény? Előre is köszönöm a válaszát. ...

Azt kell leírnia, miért okozna nagy nehézséget egyben befizetni a közigazgatási bírságot, tehát a szociális, anyagi körülményeit kell ismertetnie, meg kell jelölnie mennyi a bevételük és a kiadásuk, vannak-e eltartottak és bár nem kötelező, de célszerű ezt valamilyen formában igazolni is. Legyen rajta a kérvényen, hogy ez egy részletfizetési kérelem és tartalmazza a bírságot kiszabó határozat számát is.


 

Ebben az évben sűrűn megtaláltak a rendőrök és ennek köszönhetően 13 pont "boldog" birtokosan vagyok jelenleg. A kérdésem az lenne, hogy nincs e lehetőség a számukat valamiféle tanfolyammal - vagy másmilyen módon - csökkenteni mielőtt elveszik a jogosítványom? Azt is szeretném megkérdezni, hogyha én januárban kaptam az elsőt akkor az hány éven belül évül el? Valamint ha már megvan a baj (elvették a jogosítványom) akkor mi történik? Segítségét előre is köszönöm! ...

A járművezető nyilvántartott pontjainak számát utánképzésen való önkéntes részvétellel csökkentheti. Utánképzéssel kapcsolatban az AGGOD BT-hez is fordulhat közvetlenül, de ebben kérheti a lakhelye szerinti Nemzeti Közlekedési Hatóság segítségét is. Az utánképzés igazolásakor nyilvántartott pontok számát 12 pontig 9 ponttal, 13-17 pont között 6 ponttal lehet így csökkenteni. A nyilvántartott pontok száma az önkéntes utánképzésen való részvétel igazolásától számított egy éven belül ismételt önkéntes utánképzéssel nem csökkenthető. A pontokat három évig kezelik és számítják össze. Ha már megvan a baj, és elvették a jogosítványát, akkor is utánképzéssel szerezheti vissza, csak addig nem vezethet és közben legalább hat hónapnak kell letelnie.


 

Tanácsok kérek Öntől. Gyorshajtásért kaptam elég nagy összegű bírságot, 60 ezer Ft. Valóban elképzelhető, hogy 57 km/órás sebességgel közlekedtem egy város határában a vasúti átjárónál vagy környékén. Az elkövetés ideje 2008. év július 4., a határozat ideje szeptember 16. (több mint 60 nap), a levél elküldése november 12. és kézhezvétele november 20-án volt. Kérdésem: jogos-e a büntetés, tekintettel arra a jogszabályra, hogy 60 napon belül kiszabandó a bírság? Segítségét várva. ...

A törvény úgy fogalmaz, hogy a hatóságnak a szabályszegést követő hatvan napon belül kell kiszabni a bírságot. Ha ezt a határidőt a hatóság elmulasztotta, az Ön fizetési kötelezettsége akkor is fennáll, mivel a jogszabály ebben az esetben nem tartalmaz arra vonatkozó rendelkezést, hogy a bírságot 60 napon túl nem lehet követelni. A hatóság tehát megsérti a rá vonatkozó határidőt, de a bírságot ettől függetlenül be kell fizetnie.


 

Az egyik barátom vezette az autómat és ittas volt (ott ültem mellette). A zsandárok megállítottak, barátomat bevitték az őrsre, engem hazaengedtek. Az lett a végső lezajlása az ügynek, hogy 1,5 év eltiltás és újra vizsga+50 ezer bírság a bíróságnak és 30 ezer a rendőrségnek. Azt halottam kettőnek nem is fizethet az ember. Végső vádpontom: vezetés tiltott átengedése, ittas vezetés. Szerintem ez jogtalan, ittas voltam, csak az anyós ülésen. ...

A Btk. szerint aki közúton gépi meghajtású jármű vezetését szeszes italtól befolyásolt állapotban levő vagy a vezetésre egyéb okból alkalmatlan személynek engedi át, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. Ha Ön ittas volt és nem akart vezetni, ezért inkább az anyósülésre ült, és a vezetést átengedte a szintén ittas barátjának, elkövette ezt a vétséget, jogos a büntetés.


 

B kategóriás jogosítványt csináltam meg, az összes vizsgám sikeres de különböző okokból nem tudok az okmányirodába menni a kártyáért. A vizsgaigazolással, ha megállítanak, akkor a: szabálysértés, 6 hónap eltiltás szankciók lépnek érvénybe, feltéve hogy vezetés közben nem követek el szabálysértést? Esetleg kérhetek-e valamilyen ideiglenes jogosítványt?? ...

Ideiglenes jogosítvány erre az esetre nincs, tehát meg kell várnia, amíg a jogosítványa elkészül, ez az igénylés után néhány napot-hetet jelent. A vizsgaigazolással elvileg nem vezethet, lehet, hogy egy jóindulatú rendőr elfogadja, de erre biztosan nem számíthat. Tehát a vizsgaigazolás birtokában simán fel is jelenthetik engedély nélküli vezetésért, a bírság felső határa 100 ezer Ft, az eltiltás felső határa pedig 12 hónap lehet.

 

Összeállításunkat a http://totalcar.hu/tanacsok/autojogasz honlapról vettük át, - aktualizálva az AGGOD BT-re - ahol még egyéb érdekességek is olvashatók.

Ugrás a lap tetejére