Webhelyünk cookie-kat használ, melyekkel a legjobb böngészési élményt biztosítjuk. A használatával Ön hozzájárul ezekhez.

jogsitamasz.jpg

Közlekedési törvény

(http://net.jogtar.hu)

1988. évi I. tv. 18.§. szerint:

Utánképzésen kell részt vennie annak a járművezetőnek

a) akit a bíróság vagy a szabálysértési hatóság közlekedési szabálysértés miatt eltiltott, illetve

b) akit a bíróság közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt a járművezetéstől eltiltott, továbbá

c) akinek vezetői engedélyét a közúti közlekedési előéleti pontrendszer alapján az eljáró hatóság visszavonta, továbbá

Az utánképzésről szóló, többször módosított (139/1991. (X. 29.) KORMÁNYRENDELET 2. §-a értelmében:

"(1) Az utánképzésre kötelezett az utánképzésre a közlekedési hatóság bármelyik szervezeténél jelentkezhet, ahol az utánképzés programjának egyéniesített meghatározása céljából feltáró foglalkozáson vesz részt....

...

(3) ... A közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló 2000. évi CXXVIII. törvény 9. § (1) bekezdése alapján a járművezető nyilvántartott pontjainak számát utánképzésen való önkéntes részvétellel csökkentheti, mely keretében a járművezető feltáró foglalkozáson való részvétel nélkül, az 1. számú mellékletben meghatározott III. programon történő részvételre kerül besorolásra." (részletesen a Büntetőpontosok képzése menüpont alatt)

...

A közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése vagy szabálytalan parkolás miatt - két éven belül legalább három alkalommal - szabálysértési eljárás során határozatban kiszabott bírsággal sújtott kötelezettet - a feltáró foglalkozás mellőzésével - az I. számú programra kell beosztani. 

...

A vezetői engedély csak abban az esetben adható vissza, ha az érintett személy igazolja, hogy az utánképzésen részt vett. 

Az utánképzésen nem kell részt vennie a járművezetőnek, ha az eltiltás csak járműkategóriára vagy járműfajtára terjed ki, és az a vezetői engedély visszavonásával nem jár!

Ezek alapján:

• az utánképzési kötelezettség a törvény erejénél fogva akkor is létrejön, ha külön határozat erről nem rendelkezik! (pl. a pontrendszer alapján)

Nem kell utánképzésre mennie annak a személynek:

  • akit nem általánosan a járművezetéstől tiltottak el,
  • akit nem „közlekedési” cselekmény miatt tiltottak el (az eltiltás időtartamától függetlenül).